en

Lancering Seahiking

Op zaterdag 6 november 2021 vonden de eerste officiële seahike sessies ooit plaats. Met Hart Beach Scheveningen als vertrekpunt nam grondlegger en instructeur Diederik Veerman tweemaal zes seahikers de Noordzee in voor een allesomvattende beweegervaring.

Geschiedenis seahiking

Op 12 mei 2021 was de allereerste try-out van seahiking. Grondlegger Diederik Veerman nam zijn collega PULLKA-trainers Annemieke en Andries (beide fervent surfer) de zee in voor een eerste kennismaking met de nieuwe watersport. Hun reactie na afloop? Seahiking is super voor surfers en niet-surfers! Voor surfers om surffit te blijven op momenten dat er geen golven zijn. Voor niet-surfers omdat je met seahiking op een laagdrempelige manier toch kan spelen en sporten in zee.

12 mei – Try-out seahiking. Zuiderstrand, Den Haag

Na de eerste try-out van 12 mei heeft Diederik seahiking achter de schermen en vooral in de golven spelenderwijs verder vormgegeven. Duikend, springend en draaiend door de golven presenteerde de dynamische Noordzee op natuurlijke wijze dat wat de kern van seahiking is geworden: genieten en profiteren van het veelzijdig kunnen bewegen. Het water stelt je in staat om bewegingen te maken die je op het droge niet kan doen. De achtergrond van waarom veelzijdig bewegen zo belangrijk is voor de moderne mens had Diederik een jaar eerder al geleerd in de inspirerende ‘Trainer Advanced’ opleiding van het Athletic Skills Model (ASM). Deze wetenschappelijk onderbouwde beweegmethodiek vorm het kennisfundament van seahiking. De liefde voor de zee de o zo belangrijke emotionele pijler…

Het ontstaan van seahiking leidt tevens tot de oprichting van Coastal Gym: de eerste strandsportschool van Nederland. Onder de vlag van Coastal Gym kunnen buitenmensen in omgeving Den Haag twee innovatieve buitensporten gaan ervaren: PULLKA en Seahiking.

Eerste post over seahiking, 7 september 2021

In de eerste, introducerende post over seahiking refereert Coastal Gym aan longe-côte. Deze sport is ontstaan in 2005 aan de Frans Atlantische kust. Roeitrainer Thomas Wallyn zocht destijds voor zijn roeiers een kracht- en cardiotraining zonder blessurerisico. Het principe van longe-côte is even simpel als doeltreffend: je loopt parallel aan de kust op verschillende dieptes van A naar B en weer terug.

De Fransen noemen de sport soms ook ‘marche aquatic’ maar met ‘wandelen’ (marche) doe je wat ons betreft geen recht aan het intensieve potentieel van deze geweldige ‘immersive’ outdoor training! Het voelt toch echt meer hiken dan relaxed door de zee struinen:)

Verschil longe-côte en seahiking

Aan de Franse kust loopt men tegenwoordig veelal zonder peddel door de branding. Bij seahiking vinden we de peddel echt meerwaarde geven. De peddel betekent bij seahiking meer uitdaging, meer variatie en meer beweegplezier. Het andere grote verschil tussen longe-côte en seahiking is de beweegintentie. Bij longe-côte focust men op het afleggen van afstand, op meters maken. Je wordt Frans kampioen longe-côte als je 100 of 400 meter het snelste aflegt. Bij seahiking vinden we de vraag ‘hoeveel kilometer heb ik gedaan?’ irrelevant. Veel waardevoller vinden we de focus op beweegvariatie en plezier. Hoe veelzijdig heb je vandaag kunnen bewegen? Hoeveel verschillende moves heb je gemaakt? Hoe groot was jouw glimlach toen je het water uitkwam?!